Nederlands - nl-NLEnglish (United Kingdom)

Films

Compilatiefilm Jos Stelling, Nederlands Film Festival 'Gast van het Jaar 2005'.
Montage Rimko Haanstra.
Met dank aan het NFF.

Mariken van Nieumeghen (1974)
thumb_mainmariken
thumb_mainmariken
thumb_mariken 300 dpi
thumb_mariken bij dodenakker 300 dpi
thumb_mariken bij meer 300 dpi
thumb_mariken en moenen 300 dpi
thumb_mariken zw wit 300 dpi
thumb_nonnen-mariken
thumb_poster

Synopsis

De film is een uitbundige verbeelding van het 16e eeuwse mirakelstuk over de jong vrouw Mariken. Zoals zoveel andere uit die tijd is het een sterk religieus verhaal over zonde (een eenvoudig boerenmeisje dat samenleeft met de duivel), straf en vergeving (dankzij de hulp van de Heilige Maagd Maria).

Aan het eind van de Middeleeuwen heerst de pest in Europa. Verdachte voor de epidemie is de duivel in de gedaante van een acteur, Moenen. Mariken wordt door haar oom naar de markt in Nieumeghen gestuurd. Zij ontmoet Moenen en wordt zijn metgezel. Net zo plotseling als hij verschenen is verdwijnt Moenen zeven jaar later uit haar leven en wordt Mariken voor haar relatie met de duivel ter dood veroordeeld. Door haar wil om te overleven weet Mariken te ontvluchten en trekt ze met een groep acteurs mee.Achtergrond

Jos Stelling startte zijn eerste speelfilm in 1969 met een kleine groep jonge filmfanaten. Uiteindelijke groeide de groep uit tot zo’n 800 man, die allen meewerkten aan de opnamen in de omgeving van Utrecht.

De voorbereiding van Jos Stellings eerste officiële film duurde 5 jaar. Daarna volgden nog bijna twee jaar opnamen, die uitgesmeerd werden over de weekenden, waarin honderden amateurs bij elkaar kwamen in het stadje Buren voor een avontuurlijke onderneming. Er was steeds minder verschil tussen de taferelen in de film en wat zich daar afspeelde onder de geestdriftige  acteurs die zich te buiten gingen aan drank en erotische uitspattingen, en hun rollen het hele weekend lang voortzetten buiten de set.

Gedurende bijna een jaar monteerde Stelling het ongebreidelde materiaal samen met zijn cameraman Ernest Bresser bij de Stichting Film en Wetenschap, en daarna nog een paar weekenden in de Toonder Studio’s. Toen hij af was duurde de film meer dan drie uur. Onder leiding van de toegevoegde coproducent Rob du Mée en editor Jan Bosdriesz werd de film teruggebracht tot 80 minuten. Met tekst van Mies Bouhuys was er zelfs een soort verhaal van gemaakt, waarvan Jos Stelling zelf zei niets te begrijpen.

De meest liederlijke scènes ontbraken in de eindversie. Critici en publiek wisten niet precies wat ze ermee aan moesten, de reacties varieerden van geniaal en anarchistisch tot ongestructureerde rommel. Maar het festival van Cannes onderkende de potentie van een wonderlijk, nieuw talent en nodigde Stelling met zijn Mariken uit voor de officiële competitie, iets wat tot op heden  een Nederlandse regisseur nooit meer is gelukt.

Uit de Speelfilmencyclopedie:
“Een bruisende film, een overrompelende blik in de Middeleeuwen door middel van het verhaal van Mariken wier schoonheid door de duivelse komediant Moenen wordt gebruikt om mensen tegen elkaar op te zetten. Stellings enscenering van Middeleeuwse gebeurtenissen is bijna geniaal en zijn interpretatie van het moraliteitsverhaal doordacht. Bewondering verdient ook Stellings spelregie in dit meeslepende debuut, een unicum in Nederland.”Cast

Mariken                                          Ronnie Montagne                              
Moenen                                         Sander Bais                                         
Tante                                             Alida Sonnega                                     
Oom                                              William van de Kooy                           
Berthe                                            Diet van Hulst 
4 jonge mannen                         Leo Koenen, Wil Hildebrand, Menno Jetten & Jan HarmsCrew

Director                                              Jos Stelling
Script                                                  Jos Stelling
Producer                                            Jos Stelling Filmproducties          
Coproducer                                       Rob du Mée
Director of photography                  Ernest Bresser
Editor                                                 Jan Bosdriesz
Dialogues                                          Mies Bouhuys
Music                                                  Ruud Bos
Executive producer                           Ton de KoffAwards

Geselecteerd voor de Officiële Competitie, Festival of Cannes, 1975


 

 

 

Jos Stelling Films B.V. | Springweg 50 | 3511 VS Utrecht | tel. 030 2313789 | fax. 030 2310968 | e-mail: Roos Stelling