Nederlands - nl-NLEnglish (United Kingdom)

Films

Compilatiefilm Jos Stelling, Nederlands Film Festival 'Gast van het Jaar 2005'.
Montage Rimko Haanstra.
Met dank aan het NFF.

Films

“Het Meisje en de Dood” vertelt het tijdloze verhaal over de liefde en de dood, over de Russische arts Nicolai die terugkeert naar het oude verlaten hotel/bordeel waar hij ooit de courtisane Elise ontmoette. Door de herbeleving van de liefdesgeschiedenis smelten heden en verleden samen.liefdesgeschiedenis. De dramatische gebeurtenissen lopen parallel met de vier seizoenen en eindigen in een verrassende ontknoping waarin het heden en verleden samensmelten.
Gebaseerd op een kort verhaal van Remco Campert. De bel gaat, maar Erik heeft geen zin om open te doen. Hij verstopt zich in de kast, maar dan laat de buurman de bezoeker alsnog binnen. Het Bezoek is een Filmweekgeschenk in opdracht van het Nederlands Film Festival & Nederlands Fonds voor de Film.
Tragikomedie over filmcriticus Bob, die het mooiste deel van zijn leven achter de rug heeft. Zijn grote muze en inspiratie is de mooie, jonge, onbereikbare cassière van de bioscoop aan de overkant. Dan staat plotseling ene Duska voor de deur. Deze alleraardigste nietsnut heeft Bob ooit eens ontmoet op een Russisch filmfestival. De raadselachtig Duska is niet van plan Bob te verlaten.
Na De Wachtkamer en The Gas Station heeft Jos Stelling een derde erotic tale gemaakt! Een man staat te wachten op zijn vrouw die in een lingeriewinkel staat. Vele mensen passeren hem, een van hen is onweerstaanbaar.
The Gas Station is een humoristische film over een man die in een file een ongelukje veroorzaakt. De vrouw tegen wie hij op botst reageert zich af op zijn auto. De man kan dat niet op zich laten zitten en besluit haar te volgen. Maar dat had hij beter niet kunnen doen.
Gerard komt in zijn stamcafé afscheid nemen. Hij maakt geen enkele indruk op het café-gezelschap, en de ene triestigheid volgt op de andere. Aandacht krijgt hij pas als hij opschept over zijn broer Mario Russo, een populaire zanger met wie hij in onmin leeft. Dat blijkt wanneer Mario Russo onverwacht het dranklokaal binnenvalt.
Een epische vertelling over de zoektocht van een lijfeigene naar zijn vermeende vader: de vliegende Hollander. Het originele en sprookjesachtige verhaal is een ode aan de fantasie en de verbeelding en speelt zich af ten tijde van de Tachtigjarige oorlog (16e en 17e eeuw) in Vlaanderen en Holland.
Een groot treinstation in een stad, wachtende passagiers. Sommigen kijken verveeld rond, anderen zijn te druk met zichzelf bezig om op hun omgeving te letten. Een man, zelfverzekerd, laat zijn ogen langs alle vrouwen gaan. Tot een prachtige dame in het blauw zijn uitdagende blikken beantwoordt. Wat volgt overtreft zijn fantasie.
Een verhaal over een man die woont in een verlaten station, ver buiten de grote stad, die weinig meer te doen heeft dan letten op de wissels en af en toe bezoek krijgt van de postbode. Dan stapt er, per ongeluk, een vrouw uit de trein. Een heel jaar blijft ze op het eenzame levenseiland van de wisselwachter, wat leidt tot allerlei vreemde ontwikkelingen.
Fictie, werkelijkheid, droom en illusie gaan naadloos in elkaar over. Het is de geschiedenis van twee broers waarvan de een achter zijn ambities aangaat en de ander door zijn ouders naar een inrichting wordt gestuurd. De verloren jeugd, de mislukte ambitie, een dreigende hersenoperatie, een opdringerige moeder, een suïcidale vader en een rijke opa bepalen de verwikkelingen.
Een verhaal over kleine gebeurtenissen in het weekend van 4 en 5 augustus, toen bekend werd dat Marilyn Monroe was overleden. Een van de jongens is een jaar daarvoor met zijn moeder naar een andere stad verhuisd en komt als een showbink terug, maar in feite zoekt hij de gezelligheid van de cafetaria en zijn oude vrienden op om zijn eenzaamheid te verdrijven.
De titel duidt op het uitgangspunt van de film: Rembrandts laatste zelfportretten. De film schetst het leven van de grote schilder, tekenaar en etser Rembrandt Harmenszn van Rijn, maar gaat toch vooral over zijn leefwereld en ‘het kijken naar’. De film is gemaakt uit liefde en bewondering voor deze Hollandse meester.
Een verhaal van een man en zijn reis, maar tegelijk een vlucht voor de dood als een queeste. De film maakt gebruik van veel symboliek en archetypische karakters zoals ‘de dwaas’, ‘het meisje’ en ‘de kunstenaar’ (de schepper).
De film is een uitbundige verbeelding van het 16e eeuwse mirakelstuk over de jong vrouw Mariken. Zoals zoveel andere uit die tijd is het een sterk religieus verhaal over zonde (een eenvoudig boerenmeisje dat samenleeft met de duivel), straf en vergeving (dankzij de hulp van de Heilige Maagd Maria).

 

Jos Stelling Films B.V. | Springweg 50 | 3511 VS Utrecht | tel. 030 2313789 | fax. 030 2310968 | e-mail: Roos Stelling